måndag 14 januari 2008

Ris

Börjar bli dags att lägga fram lite basicmatlagning. Det duger inte att bara publicera olika fläskrätter eller grytor när tillbehören är minst lika viktiga. Ris har blivit lite av en slit o slängvara som har misshandlats ordentligt. Uncle Ben den gamle skojaren, har västifierat riset allt för mycket. Till falukorv, fiskpinnar och i värsta fall styggelsen ketchup. I asien är ris den absolut viktigaste basfödan. De äter ca 90kg/person och år, medan Sverige äter blygsama 4kg/person och år.
Man kan enkelt dela upp ris i två olika grupper. Rundkornigt-, o
ch långkornigt ris. I gruppen rundkornigt finner vi grötris, sushiris och olika sorter som lämpar sig för risottto. I den vanliga gruppen långkornigt har vi fullkornsris, Jasminris, råris och i mitt tycke kungen av alla ris, Basmatiris.
För en gång skull skippa det vanliga långkorniga parboildriset och testa något nytt. Det finns så många roliga sorter som har massor av smak och går att variera i evighet.
När det gäller vitt ris så har jag svårt att välja något annat än basmatiris. Rätt tillagat blir det härligt fluffigt men en liten kärna. För bra resultat gör följande:

Fluffigt Basmatiris

Tvätta riset ordentligt och låt ligga i iskallt vatten i 2h. Slå upp i en sil eller durkslag och låt rinna av ordentligt. Koka upp lika mycket vatten som ris i en tjockbottnad kastrull. Slå i det avrunna riset och låt koka torrt under lock. När allt vatten har kokat bort, stick "ånghål i riset med hjälp av skaftet på en slev. Dra även ett varv med sleven runt insidan av kastrullen. Lägg på en kökshandduk och sedan locket. Låt riset ånga i 15-20 min utan någon värme på plattan. Fluffa upp med en gaffel innan servering.
Vill du ha kryddat ris? Fräs kryddor (korianderfrön, chili, ingefära,vitlök) du tycker om i lite rapsolja. Slå på 1dl vatten smaka av med salt och reducera blandningen till ca 1/2dl, svalna. Innan du sticker ånghål i riset, blanda försiktigt i kryddblandningen och ånga riset som beskrivet ovan. Allt detta tar lite mer tid, men det smakar så mycket mer. Har du en gång smakat riktigt bra ångat basmatiris så går du aldrig tillbaka till Uncle ben// Storebror

2 kommentarer:

March sa...

:)

Anonym sa...

Jag gör alltid ris så här (från en indier). Det blir alltid bra.

1. Häll i en del basmati ris i en kastrull.

2. Skölj igenom med vatten och rör om i riset. Tvätta alltså riset tills vattnet är hyfsat klart. Det är otroligt mycket damm och skit i vattnet i början.

3. Häll i 1.75 delar kallt vatten för varje del ris. Samt lite salt.

4. Koka upp, rör då om i botten så riset inte fastnar.

5. Stäng av plattan och låt kastrullen stå kvar. Lyft inte på locket, för då sticker värmen ut.

6. Klart efter 20 minuter. Rör om ordentligt så det blir luftigt och servera.


Gör du Jasminris så bör du ha 1.5 del vatten för varje del ris. Men tillagas på samma sätt: koka upp och stäng av. Låt bli klar på eftervärmen.



Jag har funderat på om man kan skära skivor av riset när det stelnat och steka det i pannan. Kanske panera det så det får en frasig yta? Har funderat lite på detta, har jag.

Bra blogg måste jag säga. Jag har läst allt. Jag är också intresserad av matlagning.


(Ägg kokar jag så här: häll i 0.5 cm vatten, lägg i äggen samt lock på. Koka upp, stäng av spisen. Vänta 10-16 minuter och äggen är klara. Äggen blir hårdkokta)