tisdag 8 januari 2008

Långfläsk med tomatrisotto

Mina experiment med sidfläsk i olika former fortsätter. Detta är lätt en av de mest lyckade versioner. Galet med smak och riktigt mastigt. Skulle nog rekommendera att göra portionerna mindre än på bilden. Framförallt skär fläsket i tunnare skivor.

Långfläsk med tomatrisotto


Rimmat sidfläsk

1 Vitlöksklyfta

2 Charlottenlökar

2 dl
Arborio-, carnaroli- eller vialoneris
Kycklingfond
2st Tomater

smör

olivolja

parmesanost

Färsk basilika


Kör en lämplig bit sidfläsk i ugnen på 70-80 grader i 5-6 timmar. Svållet upp eller ner spelar ingen roll. Jag har vänt på biten några gånger och öst den med fettet som runnit av. Det går bra att köra biten i två omgångar, linda bara in den i folie och lägg i kylskåpet over natten. Spara fettet som blir kvar i formen och klicka det över biten dag två.

Börja med risotton när det är ca 20min kvar på fläsket. Fräs vitlök, charlottenlök och 2dl ris( 4-6 portioner beroende på hur hungrig ni är) i smör eller olivolja. När riset är genomskinligt , dutta på kycklingfond eftersom och börja puttra ihop. Smaka av hela tiden. Riset ska ha lite kärna, vi kokar inte gröt. När riset är på gr
änsen till klart (det ska vara vätska kvar) riv ner massor av färsk parmesan, samt vänd ner 2 medium hackade tomater. Smaka av med salt , peppar, olivolja och ev färsk basilika. Kör fläsket men svållet upp i ugnen på grillfunktion. Några minuter så att svållet blir knäckigt. Ev stek i stekpanna med svållet nedåt. Skiva tunt och servera med risotton. Rippla med reducerad balsamvinäger (2 dl balsamvinäger + 1 msk socker nedputtrat till 1 dl) och fint skuren basilika//Storebror


1 kommentar:

Anonym sa...

Är inte långfläsk den svenska översättningen av "long pig" - dvs tillagat människokött?