söndag 16 september 2007

Löksoppa på lillebrors vis.

Efter lång planering så åt jag och systrarna S och J middag. Självklart blev det en löksoppa till förrätt men också annat gott.

Du behöver

Två purjolökar.
Fyra stora gula lökar.
Tre små röda lökar.
Två klyftor vitlök.
75gram Rökt sidfläsk.
50 gram smör.
1,5 liter kycklingbuljong.
3 deciliter vit torrt vin.
Två matskedar balsamvinäger.
Salvia,persilja, timjan, salt och peppar.

Till servering behöver du ett gott bröd i skivor, stavar eller någon annan form och riven Västerbottensost.

Hacka löken grovt, bitarna ska vara tumnagelstora. Skär fläsket i tärningar. Stek löken och fläsket långsamt i smör tills löken fått en gyllenbrun färg. Häll på vinet, vinägern och buljongen, salta och peppra efter behov. Låt koka i tjugo minuter. Smaka av med timjan,persilja och salvia. Av salvian behövs det bara en halv tesked.

Häll upp soppan i ugnsfasta soppskålar. Lägg på brödet och strö över osten. Gratinera i ugn tills osten fått färg, ät med god aptit.

Självklart går det att glömma fläsket och använda grönsaksbuljong istället. Då är den helt vegetarisk och det går att bjuda din lillasyster på soppan.

////Lillebror

Inga kommentarer: