onsdag 12 september 2007

Hoisinfläsk

Då jag har en ordentlig svaghet för fläsk och asiatisk mat så har jag länge funderat på ett sätt att kombinera de båda. Efter att ha följt ett råd från husbibeln "Gourmet", har jag sedan tidigare inhandlat en burk Hoisinsås av märket Koon Chun. Enligt arikelförfattaren i "Gourmet", hoisinsåsernas rolls royce.
Funderade ihop ett recept som verkade smarrigt och drog igång. Ännu ett recept som tar två dagar...men som vanligt, helt klart värt det...

Hoisinfläsk

Dag 1:Tag en bit rimmad sidfläsk (så mycket som du och dina gäster orkar). Lägg i en panna och täck med vatten. Koka upp och låt puttra i ca 2-3h, eller tills en gaffel lätt kan tryckas in i biten. Låt biten svalna i lagen. Nu kommer fläsket vara uppsvullet och inte se så aptitligt ut.
Lägg biten i press mellan två tallrikar. Använd tex ett mjölkpaket som tyngd. Låt ligga över natten i kylen, eller vid stressiga tillfällen, 4-5h.

Efter kokning och press "The Blob"


Dag 2: Trimma fläskbiten till en perfekt "låda" (inte nödvändigt, men snyggare) och lägg den i en ungsfast form. Kör biten i ugnen på ca 175-200 grader tills den är genomvarm. Pensla biten OFTA med en blandning av ca 80% Hoisin, 20% honung, samt lite cayennepeppar. Räkna med att pensla minst 4-5ggr under tiden den går i ugnen. Skiva upp snyggt (tunnare än jag gjorde) och servera med ris, nudlar och/eller wokade grönsaker.
Detta recept går även utmärkt att tillämpa på fläskfile eller kycklingfile. Givetvis skippar ni då dag 1.....//Storebror


Mmmmmm....fläsk


1 kommentar:

"så bräcker du brorsan" sa...

Det här måste göras! Lillebror