tisdag 14 oktober 2008

Tarhonya

Vad är detta? Spatserade omkring i Hötorgshallen för att hitta något trevligt och nytt att tillaga på fredagkvällen. Av någon anledning är både jag och J sugen på rustik öststatsmat med lite tyngd.
Efter en stunds letande och inspirationsletande hittar vi dessa intressanta äggbaserade gryn som borde passa till kryddiga korvar.
Enligt handlaren fanns det flera sätt att tillagningsmetoder. Koka i saltat vatten, koka i buljong, eller som ungrarna själv gör det. Det ungerska sättet var att först bryna grynen tillsammans med lök och vitlök och sedan i omgångar hälla på buljong som får koka in. Lite som att göra risotto. Till detta tänkte jag en paprikakryddad tomatsås.


Tarhonya

Bryn försiktigt 1,5-2dl av grynen i smör tillsammans med lök och vitlök. Krydda med sådant du tycker om. Jag använde rökt paprikapulver, salt och svartpeppar. Häll på höns -eller grönsaksbuljong i omgångar och låt puttra ner. Smaka av hela tiden för att avgöra om det är färdigkokt. I vårt fall blev det väldigt krämigt med en distinkt god äggsmak.

Paprikakryddad tomatsås

Grovhacka röd paprika, lök, vitlök och zucchini. Fräs hacket i olivolja på medelvärme tills det börjar få lite färg. Häll i en tetra/burk krossade tomater och en gnutta socker. Låt såsen puttra på låg värme i 20-45min. Servera till kött, kyckling, pasta..tja, det mesta.


Vi kastade några riktigt grova och smakrika i grillpannan och lät dem smyga klart på mellanvärme. Det bliv riktigt gott tillsammans med Tarhonya och såsen. Det smyger in sig ett "dock" i berättelsen. Jag hade tidigare kokat ihop en mustig biffstroganoff som vi värmde upp som rester. Det visade sig att Tarhonya och stroganoff är en ultimat kombination. Det blir en ungersk gulasch nästa gång//Storebror

Inga kommentarer: