måndag 2 juni 2008

Spanien del 1

Efter en sjukt blöt vinter och vår i Stockholm är det dax för lite sol och mat. J bokar billiga flygbiljetter till Valencia där kusin Hannah bor tillsammans med Alvaro och deras tvillingar Nicolas och Emil. De är båda väldigt matintresserade och vet hur man hittar en bra resturang eller smaskiga råvaror på marknden. En vecka var bokad och där skulle vi även klämma in två dagar i Barcelona, eller som de säger i Stockholm, Bashelóna.
Landade på fredag kväll och hann inte mycket mer än att hämta ut hyrbilen och navigera in till stan. En hämtpizza lite vin och godnatt.
Det tar drygt tre timmar på motorväg till Barcelona från Valencia så Alvaro hade bokat in en eftermiddagslunch på resturang Agua nere vid hamnen. Agua tillhör Grupo Tragaluz som har flera spännande restauranger runt om i Barcelona (en av dem är restaurang MOO där jag för några år sedan hade mitt livs bästa restaurangupplevelse någonsin).
Väl på Agua beställde vi in Knivmusslor och Carpaccio till förrätt.

Knivmusslor på Agua

Varmrätten blev Hummer, Svart ris med skaldjur och en fiskgryta med multe. Sedan kunde vi inte motstå att beställa in deras oxfilé med pommes och bearnaise att dela på. Allt var gott men inte speciellt. Det som lyfte det hela var läget nere vid hamnen och sällskapet.

Hummer med örtoljor

Efter tvåtimmarslunchen promenerar vi ut på stan för att smälta maten. Stannar till vid en bar för att vila och dricka ett glas txakoli som är ett ungt supertorrt baskiskt vin. Där på baren serverade de även "pinchos", små tapas spetsade på tandpetare. Du frågar efter en tallrik och något att dricka, sedan är det bara att ta för sig av godsakerna. När du är mätt och belåten ger du tallriken till bartendern som räknar tandpetarna och presenterar notan. Ett måste i Barcelona.

Pinchos

Senare på kvällen hade Alvaro bokat in oss på Tragaluz som tillhör samma krogimperium som Agua. Detta blev en trevligare matupplevelse. Lite utan riktigt förstod det så beställdes det in två varmrätter att dela på till förrätt. Den ena var till min överraskning en smältande mör grissida men trådigt kött och smörigt fett. Överraskningen under kvällen blev min varmrätt. Det jag trodde var en oxsvansgryta, visade sig vara plockat kött från oxsvans inlindat i något slags kål. Till det fick jag en smakrik sky och en boll av spunnet socker? Riktigt gott men lite för stor portion.
Plockad oxsvans

J, Hannah och Alvaro valde ochså kötträtter som serverades i maffiga portioner. Började förstå varför Alvaro hela tiden ville dricka en liten stark örtlikör i slutet av varje måltid.

Dessert

Lokala ostar och en smakrik chokladessert fick dock plats utan problem. Kan varmt rekommendera Tragaluz när ni är på ett besök i Barcelona. Somnade gott efter första natten i Barcelona. Fortsättning följer.........//Storebror

Inga kommentarer: