torsdag 19 juni 2008

Enkla Grilltips


Får en SMS-begäran om grilltips inför midsommar/sommar. Lillebror la in en lite radikal syn på grillning som inkluderade hela björkskogar samt hela djur. En god tanke som vi absolut kan testa, dock i lite mindre skala. Här är Storebrors grilltips. Det är inte en bibel, mer en inspiration.//Storebror


Enkla Grilltips

Kött

  • Vid grillning av oxfile, fläskfile, biffrader. Kom ihåg att köttet alltid blir saftigare och jämnare grillat om man grillar HELA filén. Grilla köttet halvvägs och låt sedan vila i folie på sidan av grillgallret. På så sätt dras köttsafterna in i köttet och hela biten blir perfekt saftig. Skiva vid bordet.
  • Gör rullader av tunna skivor lövbiff som ni fyller med tex grönsaker eller oststavar.
  • För en snabb grillfest eller bara något gott till ölen, köp och kasta på olika konstiga. kryddade korvar.
  • Vid grillning av revbensspjäll: Innan grillning, koka spjällen mjuka i buljong som är kryddad efter smak.
  • Hamburgare: Gör alltid egna hamburgare av 100% nötkött. Då kan man även göra egna spännande kryddningar tex, hackade oliver och färsk basilika, fetaost, jalapeno, kapris. Allt ni tycker är gott blandar ni i.

Fågel

  • Kycklingfilé är det enklaste du kan grilla. Rulla gärna bacon eller parmaskinka runt filéerna för att förhöja smaken samt att det ser festligare ut.
  • Kycklinglår är CHEEEEF. Kostar ingenting, skinnet är kvar ( som blir härligt knaprigt o smakrikt) och du behöver inte bestick för att äta det.
  • Klyv en hel kyckling (också hysteriskt billigt) grilla lääänge högt över grillen. Det blir ett under av saftighet o smak.
  • Ankbröst är lyx. Grilla dem hårt och snabbt på skinnsidan endast med olivolja, salt o peppar. Kör klar i ugnen 150 grader 8-10min. Vila i folie 10min. Skiva tunt till en god sallad…..aaaaaaa.
  • Kom ihåg att grilla kycklingen ordentligt pga bakterierisken. Rött kött är dock tjänstefel att välgrilla.


Fisk o Skaldjur

  • Grilla hela fiskar eller hela filéer högt upp och länge. Fetare fisk blir oftast bättre grillade.
  • Var försiktig med marinader till fisk. Kan döda mycket av fiskens naturliga smak. Var dock noga med salt o peppar.
  • Testa att hacka fiskköttet, blanda i ägg och ströbröd (för att binda köttet) samt kryddor efter smak. Fiskburgare.
  • Testa grilla jätteräkor, pilgrimsmusslor, klyv en hummer o kasta på. Pensla på före med olivolja o citron.

Grönsaker

  • Om man vill så går det utmärkt att ha en grillfest med bara grönsaker. Det finns sååå mycket goda grönsaker att grilla.
  • Skär en aubergine på längden eller tvären och salta på skivorna och låt vila en timme. Torka av den överflödiga vätskan som saltet dragit ut, pensla med olivolja och grilla dem mjuka. Servera som tillbehör till allt. Testa även att smula lite fetaost över skivorna just innan ni tar dem av grillen…aaah!
  • Majskolvar kan jag äta hur många som helst. Marinera dem med en sojabaserad marinad, kanske lite honung också. Mot slutet av grillningen, pensla med återstående marinad.
  • Avokado fungerar utmärkt på grillen. Halvera, pensla snittytorna med olivolja och grilla på snittytorna. Med eller utan skal. Ät som tillbehör eller skiva ner i en sallad.
  • Testa även grön sparris, skivad squash, champinjoner, tomathalvor, färska ananasskivor till efterrätten eller varför inte förkokta morötter penslade med honung.
  • Kom ihåg att grönsaker generellt behöver mindre tid på grillen. Lägg på dem medan din oxfilé vilar i folie.

Marinader och såser

  • Överdriv inte med marinaden, less is more. Kyckling räcker att marineras någon timme före grillning.
  • Basera marinaden på soja och olja. Blanda i vad du tycker om. Sambal, tomatpure, ketchup, olika kyddor (gärna färska), oliver, kapris, lök, vinäger, senap, honung, whiskey, socker, öl, citron, jalapeno, allt ni tycker om. Kom ihåg att torka av köttet innan grillning för att minska osning o fastbränning.
  • Testa även att torrmarinera. Mortla de kryddor ni tycker om och panera köttet. Osar minimalt och kryddorna rostas smarrigt.

Tillbehör

  • Bland det värsta jag vet när jag grillar är att maten är kall när jag sitter vid bords. Risken är ju dock ganska stor att detta händer när man sitter ute en sval sommarkväll. Därför av praktiska skäl serverar jag oftast kalla eller ljumna tillbehör. Givetvis kan man ju inte helt välja bort den klassiska gratängen.
  • Kvalitet är a och o när det gäller tillbehören. Välj alltid den finaste olivoljan och vinäger, fräschaste salladen och färskaste potatisen. Försök att välja bort frysta varor.
  • Sallad är kung men skippa isbergssalladen. Den är endast godkänd till hamburgare eller kanske i form av några tunna strimlor för att få krispighet.
  • Välj istället roliga smakrika sallader. Ruccola, mangold, babyspenat, basilikablad, mizuna. Fyll på med tunna strimlor av rödlök, purjolök, gröna bönor. Gör den lite matigare med hjälp av pasta, kokad potatis, bönor eller couscous. Tillför lite knaprighet med hackade nötter, solrosfrön, rostad lök eller brödkrutonger. Lite sälta med hjälp av strimlar salami, soltorkade tomater, ansjovis eller kapris. Lite hetta får du av jalapenos, färsk hackad chili eller lite krossad piri-piri. Din fantasi och vad du vill servera salladen till sätter gränserna.
  • Dressingen till salladen gör du enkelt själv. 2/3 olivolja av god kvalitet 1/3 balsamvinäger salt o peppar. För mer smak blanda i kryddor efter smak, kanske lite dijonsenap eller tomatpure. Ett tips som fungerar extra bra med sallader baserat på potatis eller pasta, är att blanda i lite pesto. Lägg i 10-15 piri-piri i en glasflaska. Fyll på med olivolja och låt stå några dagar. Smarrig pikante olivolja som ni kan ringla över sallader, kött, pizza….allt. VIKTIGT, dra inte i dressingen förrän just före servering för att behålla krispighet. Alternativt, gör flera dressingar som gästerna får servera själv vid bordet.
  • Liksom gratänger så blir såser snabbt kalla när de stått på bordet ett tag. Satsa därför på kalla såser. Cremé fraiche är en av guds gåvor till mänskligheten , och då menar jag den riktiga feta. Den magra smakar mjölk och de smaksatta har en artificiell eftersmak. Blanda i allt som verkar smaskigt .Vitlök, färska kryddor, fiskrom, oliver, sambal, sweet chili olivolja. Gör flera sorter så finns det till alla smaker. Vill du ha det varmt så är det ju kokbart….. Testa att blanda gräddfil och soltorkade tomater, olivolja, salt och peppar. Egen salsa gör du lätt med krossade tomater, lök, vitlök, jalapeno el chili, socker vinäger och lite, lite ättika. Koka ihop och smaka av med salt o peppar. Japansk sås gör ni genom att koka ihop soja, grönsaksbuljong , ingefära, citrongräs och färsk chili. Red med maizena.
  • Kryddsmör är gott till kött men även till bröd. Använd riktigt smör, margarin är en dödssynd. Blanda i färska kryddor, linda in i smörpapper och förvara i frysen. Testa även med vitlök, chili, soltorkade tomater, sambal. Som vanligt så fungerar det mesta. Jag har använt senap o ketchup med utmärkt resultat.
  • Servera alltid bröd. Baka själv eller använd bake-off. Gott att doppa i såser och dressingar. Mortla olivolja, vitlök och färska kryddor. Pensla på brödskivor och grilla…raaaaaah

Kom ihåg

  • Ordentliga avställningsytor
  • Tång, pincett, gaffel
  • Pensel
  • Folie
  • Blomspruta
  • En kall öl i handen

8 kommentarer:

Anonym sa...

It absolutely ωas hard for myself tо quіt smoking; despite the medіcal doctοr warned mе personally of brοnсhi failurе.
E cigarettеs came to my own rescue.

They pгovided smoκing cessation еasiеr for mе.
I am blessed with a new life with onе of
these highly flavoгed Greеn Light
up healthy rерlicaѕ of unhealthy cigаretteѕ otherwіѕe.


Fеel free to νіsit my blog pοst .
.. Http://Www.alva-audio.de

Anonym sa...

ӏ visit every day some wеb pages anԁ webѕіtes to read articleѕ or reviews, exсеpt this wеb sіte рrеsents
quality basеd poѕts.

Also visit my web pagе: v2 cigs review

Anonym sa...

Hello theгe! Do you know if theу mаke аnу pluginѕ to protесt against haсkerѕ?
I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
Any recommendatiοns?

Visit my web blog http://www.sfgate.com/

Anonym sa...

alωaуѕ i uѕed tο rеad smaller content that aѕ ωell clеar
their motivе, аnd that іѕ also hаρpеnіng ωіth this article ωhіch I am rеading now.



Taκe a looκ аt my blog рost ::
http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

Anonym sa...

Hello, i think that i notіced you visited my blog thus i came
to retuгn the prefer?.І am attempting tо tо fіnԁ things to іmprove mу site!
I supρose іts adequate to use
a feω of yоur idеаs!!

Mу websіte: V2 Cigs Review

Anonym sa...

Verу еnergetic blog, I lovеd that a lot.
Will there be a part 2?

mу pаge: Www.Radiote.com

Anonym sa...

Ӏ write a сomment whenevег I appгeciate a poѕt on а websitе or I have somethіng to νаluable to
cоntrіbute to the ԁiscusѕiоn.
Usually іt is causеԁ by thе paѕѕіon diѕρlауeԁ in the artіcle I
brοwsed. Anԁ after this ρost "Enkla Grilltips".
I was actually movеd еnough to ԁrοp a leаve а responsea response ;-) I
аctuаlly do haѵe a fеw questions for you if you don't mind. Could it be simply me or do a few of the comments appear as if they are coming from brain dead folks? :-P And, if you are posting at additional online social sites, I'ԁ like tо κeеρ up wіth аnything fresh yοu hаve
to pοst. Could you makе а list аll of your communal sitеs like your lіnkеdin pгofile, Fаcebook рagе or twitter feеd?


Here іѕ my web-site mouse click the up coming internet site

Anonym sa...

"I have observed random attention swelling" Pics oг perhaps liеs

My ωeblog: green smoke