måndag 23 juni 2008

Spanien del 2

- Köttförgiftad, gnäller Hannah vid frukost. Själv njuter jag. Äter som vanligt för mycket vid frukostbordet. Avslutar med croissanter och chokladmunkar, nyttigt! Bättre väder idag, riktigt hett när vi kryssar mellan den glesa söndagstrafiken in mot centrum. Hannah har aldrig sett La sagrada de familia, Gaudí s fantastiska kyrka så vi planerar ett besök innan vi börjar resan mot Valencia.

Runt kyrkan är det packat med turistbussar och innanför grindarna svärmar besökarna. vi nöjer oss med att betrakta underverket på avstånd. Innan vi sätter oss i bilen för att lämna Barcelona behöver vi något svalkande. Alvaro beställer in "clara" salta chips och oliver på ett litet café. Clara är nu en av mina nya favoriter och rekommenderas starkt för en varm sommardag. Det låter konstigt och barnsligt, men ack så gott.

Frostig Clara

Tag 50/50 ljus öl och Fanta citron (då Fanta citron av någon anledning inte finns i Sverige så går det lika bra med Schweppes citrus). Serveras iskall.
Sjukt läskande.
35km söder om Barcelona ligger San Sadurni de Noya. I den lilla byn och runtom tillverkas 95% av all världens cava. Där ligger de stora cavahusen som Codorniu och Freixenet. Vi har på tidigare semestrar redan gått de olika guidade turerna på vinhusen, men tyckte att själva staden var ett lämpligt mål för en sen lunch.
Det blev en lunch att minnas. Efter lite frågande hittade vi ett ställe med det fantasifulla namnet "Xamp I Carn", fritt översatt "Champagne och Kött". En bit in i lokalen var en gigantisk "öppen spis", skulle man kunna beskriva det som. Flera meter bred och djup och med justerbara glasskivor framför. Glasskivorna kunde oberoende av varandra hissas upp och ner för att kontrollera draget till den enorma glödbädd som låg i spisen. På ett bord framför spisen jobbade grillmästaren med att arrangera halster som han fyllde med godsaker och lyfte in i glödbädden.


Jag var helt lyrisk och beställde in en mixtallrik men kött för att få lite av varje. J och Hannah älskar lamm, så det fick bli 1/2kg grillat (såg mer ut som 1kg när det kom in). Till detta drack vi självklart Cava från restaurangens egen källare. På min tallrik samsades lamm, kanin, fläsk, olika korvar, en hel grillad kronärtsskocka, grillad bakpotatis och smöriga bönor. Det var så gott o
ch saftigt med härlig grillsmak.

Till dessert blev det en väldigt äggsmakande crema catalan.
En riktig drömlunch. Har alltid haft en önskan att hitta den där rustika restaurangen i den lilla byn. Helt perfekt.



Resten av Spanienveckan åt vi hemma hos Hannah och Alvaro i Valencia. Mitt i Valencia har de en saluhall som i mitt tycke slår Barcelonas berömda Mercat de la Boqueria. Där hittade vi färsk Karl Johansvamp, jätteknippen med basilika, färsk svärdfisk för 100kr/kg! och min favorit Jamon ibérico de bellota. Den finaste av all spansk skinka och ett perfekt tillbehör till en kyld cava. Sista dagen i Valencia tog Alvaro oss till en traditionell Valenciansk restaurang. Där beställde vi in ett hav av smårätter. Musslor, campignoner i vitlök, bönor, små smörgåsar med blandade pålägg och bläckfiskringar. Saligt gott och väldigt roligt att äta på en autentisk restaurang.
Väldig nöjd men resan till Spanien. Det enda råd jag kan komma med om ni planerar att resa dit och är matinresserad är att inte vara feg. Testa allt och besvära er med att promenera utanför turiststråken. Saluhallarna är en perfekt sätt att provsmaka ovanligheter utan att det blir för dyrt. //Storebror

Inga kommentarer: