fredag 7 september 2007

Ciabatta

Efter att jag har gått igenom diverse ursäkter så drar jag igång med bakningen jag har länge funderat på. Har inga speciella "bakningsmål", bara för att det är roligt och för att lära sig. Letar en stund på nätet och väljer tillslut ett recept på Ciabatta. Fastnar vid att det det två dagar att jäsa men endå väldigt enkelt. Kopierar receptet helt ogenerat rakt av från nätet...tar två dagar att gör men det är värt det..../Storebror


Dag 1:
1/2 tsk jäst (ev. pulverjäst)
2 dl kallt vatten
3.5 dl specialvetemjöl

Ynkligt embryo efter jäsning i kylskåp

Dag 2:

2 tsk jäst
degen från dag 1
1.5 dl ljummet vatten
4 dl specialvetemjöl
1.5 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olivolja

Gör såhär

Dag 1: Rör ihop ingredienserna och låt degen jäsa övertäckt med platsfolie i kylskåp i minst 12 timmar.
Dag 2: Rör ihop alla ingredienser utom degen från dag 1. Blanda ner degen från dag 1 och arbeta dagen så lite som möjligt. Låt jäsa i rumstemperatur i 2 till 3 timmar.Lägg upp degen i 6 lika stora, avlånga bröd på en plåt med mjölat bakpapper på. Mjöla bröden ovanpå och låt jäsa 1 timme. Värm ugnen till 275 grader. Grädda strax under mitten av ugnen i 15-20 minuter. Sänk ugnsvärmen till 250 grader när bröden sätts in.

Nygräddade frasiga gobitar




Inga kommentarer: