tisdag 16 mars 2010

Edens lustgård

Till J:s stora förtret har jag börjat planera för sommarens balkongodlingar. Udda plastkrukor och minidrivhus är inte en speciellt stilfull inredningsdetalj. Temat för i år är att spara frön och kärnor från vinterns frukter, bär och grönsaker. Vissa frön måste jag dock oundvikligen köpa.
En del av mina ansträngningar har faktiskt resulterat i gröna skott som tittar upp mot min nakna växtlampa.

Chili
Den vanliga röda/gröna långa som du köper i affär. Ganska enkla, torka frön några dagar och plantera i såjord i minikruka eller minidrivhus. Håll jorden fuktig och låt dem få ganska mycket solljus. Plantera om till liten eller mellanstor kruka när de är ca 5cm. En planta/kruka.

Mango

Detta var trixigt men värt allt besvär. Tvätta noga bort allt fruktkött från kärnan. Lägg den sedan i kallt vatten några dagar. Byt vatten 1-2 ggr/dag. Tillslut växer det ut något som ser ut som tentakler. Plantera då kärnan stående i blomjord. Den sida av kärnan som har en urgröpning/plattare ska precis sticka upp. Täck krukan med plastfolie som har andningshål. Håll jorden fuktig och borta från drag. Tar en jävla tid innan den kommer upp. Plantera om till stor kruka ganska snabbt.


Melon

Anabola i dessa frön. Torkade frön från honungsmelon tog två dagar att komma upp. Vattna som en dåre så växer de i den takten. Härifrån finns två vägar.
1. Låt dem växa liggande. Tar mer plats och plantan måste ha något att ligga på (växtduk, spån). Dör om den ligger på jorden.
2. Spalje som den får klättra efter. Kan bli lite trixigt om man planerar att få frukt. Det kan man dock lösa med korgar eller hyllor på väggen som den klättrar på.
Möste hjälpa till vid befruktingen. Gnida han och honblomma mot varandra eller pensla.


Apelsin/Citron


En utmaning! Torka kärnan ordentligt och plantera sedan i såjord. Lästa någonstans att kärnor från ekologiska citrusfrukter har större grokraft. Vattna ordentligt första gången men låt sedan jorden torka ut ordentligt innan nästa vattning. Kan ta allt från fem dagar till månader! innan de gror.

Physalis

Fiasko än så länge. Har inte lyckats läsa till mig odlingsteknik förutom att torka frön och plantera dem. Över en vecka och inga livstecken.

In the pipeline
Nagla Joloki - världens starkaste chili
Körsbärstomater - Balkongtomaterna från förra säsongen blev för stora
Basilika - Såklart
Citronmeliss - Förra säsongens planta skördade jag i Dec! Grymt i dessert och drinkar
Zucchini - Bara för att få blommor att fritera
Sugarsnaps - Tydligen kan man skörda enorma mängder

Skippar
Persilja - En knippe till en gryta så har man skördat hela plantan. Inte värt jobbet.
Koriander - Ett helvete att hålla efter. Överblommar direkt och tappar all smak.
Sallad - Samma som persilja

Storebror2 kommentarer:

K sa...

Men chilin som du köper i affären och många andra grönsaker och frukter därifrån är instabila F1-hybrider vars frön inte ger plantor som ger samma frukter som de du köpte. Det kanske blir något gott, men man kan inte veta vad man får. Det blir spännande att följa.

En persiljeplanta fortsätter att växa och skjuta nya skott efter hand, även om du skördar massor.

"så bräcker du brorsan" sa...

Jadu, här får man veta. Det kan bli ordentligt spännande. Nu blir jag bara mer taggad att lyckas. Tack för tipsen om persiljan...