tisdag 5 augusti 2008

Asiatisk helg del 1

Tillbaka i huvudstaden efter tre veckors semester i Luleå. Hade storslagna matplaner under vistelsen i norr men de kunde tyvärr inte klämmas in i vårt tajta schema. Detta betyder inte att det blev dålig mat där. Svärmor är en mästare på god husmanskost, och gärna mycket av det. Sista dagarna fick man även stifta bekantskap med en grillad lammstek från Ica Finnbergs i Glommersträsk. Har ni vägarna förbi Glommers så beställ genast, vansinnigt beroendeframkallande. Det föll sig då helt naturligt att det skulle lagas asiatiskt sista helgen innan arbetsveckan började. Först ut blev således små wontondumplings...

Smakrika dumplings

250g Fläskfärs, ca25 dumplings
4st finhackade små vårlökar eller 1/2 finhackad purjolök
sambal oelek efter smak
en stänk mörk soja efter smak
en stänk sesamolja efter smak
salt efter smak
1/2dl kallt vatten

wontondeg i färdiga ark (finns frysen, asiatiska affärer)

Detta är endast ett grundrecept som smakar utmärkt. Du kan som vanligt blir resultatet roligast när du experimentera med kryddor efter egen smak. Jag kommer i framtiden att pröva med finhackade räkor eller fiskfärs.
Blanda allt utom wontonarken till en smet och låt vila i kylen 30min. Blöt händerna när du jobbar med wontonarken så blir de smidigare. Placera en teskedstor klick smet
mitt på varje ark, vik upp hörnen och snurra ihop dem samtidigt som du nyper ihop. Lite knixigt i början, men man lär sig snabbt.


Använd en stekpanna eller en stor gryta som har lock. Värm upp pannan med lite olja och fräs försiktigt dina dumplings sida vid sida på medelvärme tills de är lätt gyllenbruna i botten. Häll på 1/2 glas vatten och lägg på locket. Det tar ungefär 5-6 min för dem att ånga klar. Lägg inte ner för många i grytan/pannan samtidigt, de lätt kladdar lätt ihop.


Lägg upp på snyggt fat, strö över fint strimlad koriander, finhackad chili och överbliven vårlök. Servera mitt på bordet och dippa i ljus soja och/eller sweet chilisås//Storebror

Inga kommentarer: