fredag 5 april 2013

Hamburgerbröd

Har under en längre tid försökt att finna ett bra recept på hamburgerbröd. De jag har testat gav för hård skorpa eller för segt insida. Det jag är ute efter är en mjuk lite svampig konsistens och ett mjukt gyllene yttre. Var nära att ge upp när jag plötsligt snubblade över Hamburgare.org och det suberba receptet på potatisfrallor. Såhär gjorde jag dem. 

Hamburgerbröd (Potatisfrallor)

2 Dl Vatten
0,5 Dl Pulvermos
50g Rumstempererat smör
3 Dl Mjölk
20g Jäst
30g Socker
5g Salt
600g Manitoba Cream
1 Ägg
En assistent med degkrokar el knådrulle. Kan gå utan men rekommenderas ICKE!

Koka upp mängden vatten enl beskrivning för 0,5Dl pulvermos. Blanda moset och dra åt sidan för att svalna. Lös upp jästen i fingervarm mjölk i bunken till assistenten. Tillsätt socker, salt, potatismos och blanda tills det är upplöst i degvätskan. Tillsätt mjölet och ägget och blanda bara tills alla indgredienser är blandade ordentligt. Tillsätt till sist smöret bit för bit tills så att det blandas i ordentligt och du har en ganska lös kladdig deg. Täck över och jäs till dubbel storlek (ungefär 60min).

Här finns det en valmöjlighet inför storleken på bröden och andra jäsningen. Ursprungliga receptet säger dela upp i degbollar 100-110g.  Har du knådrulle som jag blir det ett redigt tryck i degen vilket gör att 110g blir monster efter andra jäsningen. Jag körde en omgång 85g samt en omgång 55g. De större bröden blev ungefär Friscobrödstorlek. Således drar jag slutsatsen, degkrokar = 100g, knådrulle = 85g. 


    Stjälp upp degen på en mjölat bakbord och dela upp i runda bullar efter vald storlek. Blöt händerna om degen är kladdig så underlättar du hanteringen. Lägg dem på en plåt och tryck till lite lätt. Låt jäsa en gång till under duk 30-60min.
Medan bröden jäser andra gången slå på ugn 200 grader och placera en ungsfast form fylld med vatten längst ner.
När brödet jäst en andra gång sprayar med vatten och grädda högt upp i ca 15 min.
Ta ut och lägg på en bakduk. Spraya en gång till och täck med bakduk. Lägg dem i påsar så snart de är nog svala att inte smälta plasten. Det gör att de mjuknar ännu mer.//StorebrorInga kommentarer: