tisdag 26 mars 2013

Korv

Kan det bli bättre? Fyll en ofta ätbar cylinder i valfri storlek med kött, kryddor och annat gott. Stek, koka, rök, torka. Ät den som snacks, huvudrätt eller som en del av en gryta eller sallad. En absolut favorit hos Storebror och föremål för receptexperimenterande.

Hade för något år sedan en period korvstoppningsiver som tyvärr rann ut i sanden pga dåliga råvaror och recept. Efter att snubblat över billiga skinn på Ebay, komplettering av utrustning samt lite mer grundlig påläsning kunde jag mobilisera styrkorna ännu en gång. Mobilisera styrkorna innebär i korthet att övertyga Sydafrikanen om att en heldag med korvstoppning är det bästa sättet att bränna av en fredag.

Utrustning 

- Köttkvarn med minst 4,5mm malskiva. Gärna även en 6mm skiva.
- Korvhorn till köttkvarnen. Ultimat är att ha några horn från 10-35mm för att göra korv i alla storlekar
- Några stora skålar för att blanda smeten.
- Plasthandskar

Det går bra men kan vara lite struligt att använda spritspåse och färdigmald färs. Kvarn och horn hittar man lämpligtvis på Ebay.uk för några hundringar. Göra egen korv i England är ganska stort, vilket gör utbudet av utrusning omfattande och billigt.

Korvskinn(Fjälster)

Det finns flera olika typer av skinn som passar olika korvar.

- Fårtarm: Väldigt tunt och spricker lätt. Dock väldigt bra om man inte vill att skinnet ska märkas.
- Svintarm: Universalskinn som fungerar till det mesta.
- Nöttarm: Av erfarenhet säger jag nej. För tjockt och blir som tuggummi.
- Kollagen: Mitt val i framtiden. Tunt, finns i alla storlekar, jättebilligt, behövs inte blötas upp, lång hållbarhet, lätt att stoppa och märks knappt. Kollagen är stödvävnad som finns naturligt hos djur och människor.

Recept/Indgredienser

- Jag tar mina recept från den eminenta hemsidan Salsus som har en enorm receptbank samt forum och praktiska tips.
- I princip är alla recept fläskkarré+kryddor eller magert fläsk+späck+kryddor. Välj det som passar bäst för din smak och utrustning.

Vi provade tre olika recept:

Salchicha parillera  Smakade ganska mycket rödvin(gott) och blev ganska fast i köttet. Tyvärr hade vi bara nötfjälster till denna. Rökte och torkade några ringar med utmärkt resultat. Bör blir bra på grillen.
Creole Habanero Sausage Riktigt, riktigt bra. Trodde att de skulle bli jättestarka men de blev bara otroligt smakrika med en smygstyrka i eftersmaken. Stoppade med 23mm kollagenfjälster.

Creole Habanero Sausage
Choricitos

900 gr Fläskkött, karré
2 Msk Paprikapulver
2 Msk Chilipulver
2 Msk Vitvinsvinäger
2 Tsk salt
2 Tsk Oregano
2 Tsk Vitlök, finhackad
1 Tsk Spiskummin, mald
1 Tsk Chiliflakes, het  
½ Tsk Svartpeppar, nymald

Det går även att räkna om mängden salt och kryddor om du inte har exakt 900g karré. Tex hade vi 1400g karré. Dividera mängden kött du har med mängdes som anges i receptet: 1400g/900g=1,56. Använd kvoten 1,56 för att beräkna mängden av kryddor. Tex Paprikapulver 2 Msk x 1,56=3,12
Alltså 3,12Msk Paprikapulver. Fortsätt så med övriga indgredienser.

Mal köttet grovt (6-8 mm hålskiva) och blanda i övriga ingredienser. Arbeta ihop smeten ordentligt med kryddorna. Här är det bra att ha plasthandskar och en stor bunke så det går att blanda ordentligt. Stoppa i fårfjälster eller kollagenfjälster ca 25 mm i diameter och knyt eller snurra av 5 cm långa korvar. Låt korvarna vila i kylen minst ett dygn så alla smaker mognar. Stek eller grilla//Storebror 

Choricitos

Inga kommentarer: