torsdag 22 november 2007

Kåldolmar som lillebror gör dem!













Efter några veckors funderande på kåldolmar bestämde jag mig för ett försök.
Enkelt men det tar sin lilla tid. Av någon anledning vill jag inte ha ris i dolmarna.
Gillar du kålsmaken hackar du ner ”nerven” i färsen.


Dolmar....

1.5 Kg Blandfärs
2 Medelstora lökar
1 Ägg
1 dl Ströbröd
1 dl Mjölk
3 tsk Råsocker
3 tsk Kalvfond

Salt och peppar efter tycke och smak.

Ett stort vitkålshuvud
1 dl sirap


Blanda samman ströbröd, ägg och mjölk. Låt stå några minuter.
Finhacka löken, fräs på medeltemperatur i smör. När löken fått färg häll i råsockret och låt sockret smälta samman med löken. Dra av från plattan och låt svalna.

Blanda den avsvalnade löken, äggblandningen, kalvfonden och blandfärsen. Smaka av med salt och peppar. Är du hysterisk gör du ett stekprov på färsen för att uppfatta hur det smakar, gillar du rått kött smakar du direkt. Ställ färsen åt sidan.

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull som rymmer kålhuvudet. Skär bort en del av rotstocken på vitkålshuvudet. Koka huvudet. Det första bladet lossnar efter någon minut. Plocka upp dem vartefter de har lossnat och mjuknat. Skär bort den tjocka ”nerv” som går genom bladet.

Fördela färsen på bladen och rulla samman till fasta dolmar. Fördela dessa i en smord ungsform, ringla sirapen över dolmarna.

Grädda dessa i ugn på 200grader. Efter trettio minuter har färsen släppt vätska. Häll av skyn i en kastrull, koka upp och skumma av. Dra ner värmen till 150grader låt dolmarna mysa på i 15 minuter. Dolmarna bör fläckvis blivit lite brända.
Vill du ha en liten tjockare sky kan du reda med lite maizenamjöl blandat med vatten.

Servera lillebrors kåldolmar med potatismos, pressgurka, lingonsylt och gärna en kall öl.

///Lillebror

Inga kommentarer: