tisdag 12 mars 2013

Hemmagjord pizza

Hemmagjord pizza från grunden kan vara ett riktigt strul om man inte planerar på rätt sätt. Nog kan du köpa ett barkbrödsliknande pizzakit om det är det ljuvliga smaken av oblat och tomatpuré som du eftersöker. Med lite smart framförhållning kan en pizzakväll vara en festkväll istället för en stresskväll. Här presenterar jag recept på en väldigt bra deg samt tips på fyllning och hur du planerar ett smidigt upplägg.

Deg (Gör dubbel om ni är fler än fyra)

25gram Jäst
2,5dl fingarvarmt vatten
7dl (400g) Vetemjöl special
1tsk salt

Gör först en fördeg. Blanda jästen, 1/2dl fingervarmt vatten och 2msk mjöl. Låt blandningen vila i en bunke 30min under bakduk. Mät upp mjölet och saltet i skålen till en assistent. Gör en liten grop i mitten av mjölberget, häll ner vatten och fördegen. Blanda ihop allt lite grovt med en gaffel och kör sedan assistenten 5min med krokar el knådrulle. Det går bra att blanda/knåda allt för hand men det är ett helvete då de ska knådas ordentligt. När degen känns smidig är den klar och kan lyftas över till ett mjölat bord/bakbord. Dela upp den i bollar av ungefär en mandarins storlek. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, vilket tar ungefär 2h. 

Jag har beräknat storleken på degbollarna så att två pizzor ska täcka ett bakplåtspapper/plåt. Kavla ut degen tunt och lyft sedan över till ett bakplåtspapper. Plåten skall vara i ugnen som är på maxeffekt. Fyll pizzorna och lyft över till den glödheta plåten. Här kan det vara bra att vara två när man ska lyfta över. Dubbla grytlappar kan behövas då plåten är glödande het. Baka i mitten av ugnen tills kanterna fått färg och osten smält ordentligt. Brukar ta max 5-8min.
Oftast dubblar jag denna deg och gör plats i hela köket för bakplåtspapper med färdigfyllda pizzor. De blir ca 12st och går utmärkt att frysa in.


Fyllning

  • Tomatsåsen kan göras någon dag i förväg. Hacka 2-3 vitlöksklyftor fint och fräs dem i olivolja utan att de får färg. Tillsätt 2-3Msk tomatpuré och fräs med i några sek. Häll i 2-3 burkar krossade tomater och koka ihop allt 30-45min. Frys ner överbliven sås och använd till pizza eller pasta.
  • Potatis och lök kan låta väldigt märkligt men det är sjukt gott och kostar i stort sett ingenting.Skala och skiva 3-4 fasta potatisar tunt. Skölj under rinnande vatten några minuter för att ta bort lite stärkelser. Råstek potatisen och 1-2 skivade lökar på låg värme till de är nästan klar. Tillsätt lite socker på slutet.  Detta kan också göras i förväg och förvaras i kylskåp. Bygg pizzan med tomatsås, ett lager potatisblandning och mozzarella. Jag har själv börjat tillsätta lite extra ingredienser såsom sardeller, kapris, oliver. Experimentera gärna.
  •    Tillämpa gärna less is more-metoden och satsa på skinka, salami och ost av hög kvalité istället för att tokfylla med färdigstrimlad Euroshopperskinka och gratängost. Max tre är en bra regel.
  • Jag är ganska liberal när det gäller fyllningar men en ingrediens leker jag inte med. Det är strängeligen förbjudet att använda någon annan ost än mozarella. Jag behöver inte förklara mig på den punkten, så är det bara. Prova en gång och ni går aldrig tillbaka till sunkig, flottig "pizzaost".
  • Toppningar som garanterar en lyckad pizzakväll är: Lufttorkad skinka, smakrik salami, färsk svamp, färska tomater, mozzarella, färsk basilika. Vill du flasha med lite extra gäller: Potatis/lök, kapris, sardeller, oliver, soltorkade tomater.
//Storebror

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gott gott :-) Men ett tips är att lägga på skinkan efter att pizzan är klar då blir den inte så hård :-)

//Storebror sa...

Helt rätt! Lägg även på lite ruccola och ringla olivolja över