måndag 1 februari 2010

Surdegsbaguette

Till slut faller även jag för baktrenden. Började med ett ganska enkelt recept på baguetter som man kan frysa ner. Har för mig att Lillebror gjorde något liknande när han var hemma i höstas men med vanligt vetemjöl. Det speciella med Manitoba Cream är att det har en väldigt hög proteinhalt som kan ge väldigt luftiga bröd. Dock krävs det att man knådar degen väldigt länge och hårt...maskin är absolut att föredra.

Surdegsbaguetter

Dag 1

100 g vetesurdegsgrund
200 g Manitoba Cream
200 g ljummet vatten

Rör ihop och plastade in och ställ i rumstemperatur över natten

Dag 2

5 g färskjäst
500 g kallt vatten
800 g Manitoba Cream
25 g havssalt

Lös upp jästen vattnet. Tillsätt surdegen från gårdagskvällen. Tillsätt mjölet och kör assistenten på lägsta hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör på högsta hastighet tills degen ser väldigt smidig och seg ut. Den ska slitas ut i långa trådar när den vispas runt. Var inte orolig om den är kladdig...det ska den vara.

Lägg över degen i en smord plastlåda eller stor bunke. Nu ska degen vikas efter 30min och sedan 2ggr till var 60:e minut. Vikningen var ett helvete då degen är väääldigt kladdig.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela upp den i lämpliga baguettlängder. Slå på ugnen på högsta temp. Låt en plåt ligga i och värmas upp samt en ugnsform längs ner. Låt baguetterna vila på bakplåtspapper under tiden. När ugnen är redo, lägg en omgång baguetter på den glödheta plåten, slå ett glas vatten i ugnsformen och stäng luckan. Öppna luckan efter 10min och dra ner temperaturen till 220 grader. Grädda 5-10min till. När de nästan ser brända ut...då är de klara. Vila på galler. Kom ihåg att värma upp ugnen till max mellan varje omgång och glöm inte vattnet//Storebror


Inga kommentarer: