torsdag 21 januari 2010

Mjölk

Jag och S har under en tid köpt mjölk direkt från en bondgård. Ekologisk, ohomogeniserad och inte pasöriserad. Smaken är fylligare och betydligt kraftigare än den vanliga mjölken som finns i butiken. Vi brukar köpa 5 liter i veckan som ska räcka till vanlig mjölk, grädde och youghurt.
Som alla vet så flyter grädden upp på ytan om råmjölken inte är homogeniserad. Oftast så tar jag min jättespruta och suger upp den för förvaring separat.

Youghurten är lätt att ordna. Jag värmer upp mjölk med lite grädde under lugn omrörning till ungefär 75 grader, sen låter jag mjölken kallna till 44 grader. Youghurtkultur trivs bäst vid ungefär 42 grader och när jag blandat i ungefär 1 dl av kall youghurt från kylen på en liter varm mjölk så har blandningen bra temperatur.
Nu ska youghurtkulturen få föröka sig i några timmar. Jag brukar oftast låta youghurten stå i rumstemperatur över natten, jag har någon gång lindat in bunken med kökshandukar för att hålla temperaturen jämn. Det ska räcka med att bibehålla 42 grader i 4h för att få ett bra resultat. På morgonen tittar jag till resultat, det kan se ut som en ostbit som flyter i vassle. Nu är youghurten färdig för kylen.

Självklart funkar köpesmjölk för youghurttillverkning men då hoppar man över uppvärming till 75 grader.
Var nogrann med temperaturer då hetta kan ta död på youghurtkulturen.
//Lillebror

2 kommentarer:

Anonym sa...

gud så ambitiöst... Blir den godare än köpes yoghurt då??

Stefan

"så bräcker du brorsan" sa...

Skillnaden är inte så stor, jag hoppas att jag kommer känna skillnaden till sommaren då kossorna äter lite färskt gräs. Men det är roligt och det tar inte så mycket tid.
Sen har jag träffat två av kossorna som ger oss mjölken, hur många kan säga det?
//Lillebror