tisdag 26 januari 2010

Bolognese - i Storebrors tolkning

Mamma plus syskon kommer på besök för att avnjuta en italienskdoftande middag. För att spara tid vid spisen blir det en ragú bolognese som jag kan förbereda dagen före (ironiskt nog hinner jag inte det). Grundtanken är dock att den ska göras dagen före, vila i kylen och smidigt värmas upp när pastan kokar.
Detta är en egen tolkning som skilljer sig ganska mycket från klassikern. Det ingår varken morötter eller selleri men det finns inget hinder för att tillsätta det. Fall dock inte för frestelsen att byta ut det finhackade köttet mot köttfärs.

Bolognese (räcker till 10p...minst)

2kg Fransyska eller högrev
2-300g Bacon eller Pancetta fint hackad (rökt bog eller fläsk kan också vara gott)
2st stora gula lökar finhackade
4st vitlöksklyftor finhackade
4st burkar körsbärstomater
1/2 flaska vitt vin
salt, svartpeppar, oregano, basilika

Börja med det tyngsta och tråkigaste jobbet. Putsa köttet och hacka det så fint det går....nu pratar vi 5x5mm. Stek köttet i omgångar i en stekpanna. Salta, peppra varje omgång och lägg över i en gryta. Fräs löken och bacon och lägg även det i grytan. Slå i tomaterna och skölj ur burkarna med vinet. Se till att vätskan precis INTE täcker köttet. Nu är det bara att luta sig tillbaka och låta köttet koka sönder. Detta tar allt mellan 4-8h beroende på hur fint det är skuret. I detta läge går det bra att koka klart till hälften (2-4h) för att sedan låta grytan vila i kylen över natten. Räkna med att fylla på med vätska (vin) för att få den önskade "såsigheten"
Krydda med oregano och basilika mot slutet, samt smaka av med salt och peppar.

Servera med spagetti, rikligt med färskriven parmesan och nybakat surdegsbröd//Storebror


Inga kommentarer: