onsdag 19 november 2008

Helsingör

Man måste älska danskarna. Varje gång någon nämner smörrebröd så börjar jag dräggla. Magiska pålägg på grovt danskt rågbröd som man lämpligen sköljer ner med iskall öl och en kryddad snaps. Det är heller ingen risk att man får lättmargarin eller light-leverpastej. Danskarna är en av de få folkslagen som inte har glömt den uråldriga sanningen att fett ÄR gott.

Fet dansk sill, lax, varm gräddig leverpastej, äggröra och knaperstekt bacon är endast en droppe i havet av de pålägg som kombineras. Låt fantasin skena. Den enda regeln är att brödet absolut inte får synas.

Christiansösill

Under vår weekend i Helsingborg tog vi givetvis färjan över till Helsingör för att äta. Efter lite letande så hittade vi Café Olai sov visade sig vara helt ok.

Gravad lax med sparris och remoulad

Givetvis skulle jag vara värst och beställde in två smörrebröd. Christiansösill och Leverpastej med bacon. Christansösill är ungefär som matjessill men med dubbelt så mycket smak. Fick den serverad med ett mindre berg av kapris, en äggula, lök och sallad. Leverpastejen var grovt grynig, krämigt rinnande och varm. Till detta en generös näve hårt stekt bacon.

Grov pastej med knaperstekt bacon

Jaja, inte det nyttigaste men helt garanterat det godaste. Detta har återigen dammat av min plan att göra egen pastej till julbordet.
Nu gäller det bara att så snabbt som möjligt hitta till Nybroe i Östermalmshallen eller Jacobs krog för att stilla min smörrebrödshunger// Storebror



Inga kommentarer: