måndag 5 maj 2008

Restaurang Lux

Min gode vän Stefan sniffar fram ett osannolikt bra erbjudande på restaurang Lux. Vi har haft ett enkelt restaurangbesök i tankarna ett bra tag. Inte Luxnivå kanske men dock en bit god mat för att fira våren. När då Lux skalderar "Spansk vinkväll" med femrätters meny så är det svårt att stå emot. Att flera av vinmakarna skulle vara med och kommentera sina viner var en ren bonus. Varning för pretentiöst matsnobberi.

Kvällen började på Lux terass där jag, J, Stefan och hans flickvän Filippa skålad i cava som serverades ur magnumflaskor. Augustio Torello Gran Reserva smakade inte alls som traditionell cava, snarare som en torr sherry!!
Vid bordet serverades först en liten sked med en sfär fylld med olivvatten som omgärdades av lite smulad getost samt något som såg ut som riven gurka. En salt smakbit.
Vi serverades fem olika sorters bröd och till det ett franskt smör och ett messmör. Andra smakbiten var en lite skål som var bottnad men senapskryddad potatispuré. På den låg en äggula som bakats långsam till krämig konsistens. Allt var toppat med fint hackad rökt fläsk.

När alla smakbitarna var uppätna serverades den riktiga menyn.


"Korianderkryddad stekt havskräfta från Smögen med bakelse på Valöselleri, varm majonäs och pilsner"

Rena enkla smaker trots det långa namnet. Stor saftig kräfta. Till det serverades två vita viner.


"Saltad välmarmorerad entrecôte från Svartådalen med krassekrydda, riven tryffel och nykläckt vaktelägg"

Tveksamma hur vi skulle äta denna skapelse tills Filippa visade vägen och körde kniven rakt igenom. Otroligt snyggt upplagt. Vi hade svårt att tro att köttet är rått, supermört och massor av smak. Till detta fick vi en riktig fruktigt rött vin.


"Bräserad lammbog och timjanstekt file från Erikstorp, jordärtskocka från Valö, ättiksflaska och spröda chips"

Bland det godaste jag har ätit i hela mitt liv. Superkött och en sås man ville slicka av tallriken. Kan inte fatta att jordärtskocka kan vara så gott. Till detta fick vi två röda viner.


"Tarte på Prima Blå från Eskesta mejeri och Prunespiritat plommon"

En väldigt kraftigt smakande smörgås med osten i mitten. Mycket blåmögelkaraktär på osten. Det röda vinet som serverades till kunde inte riktigt matcha den kraftiga osten. Ett port hade nog passat bättre.


"Chuao-chokladbavaroise med sorbet på Eskesta gårdsfil, fläder och körsbärsnogatine"

Jättehäftig dessert. Ett rinnande kallt inre som smakade körsbär och nougat. Riktigt häftig. Till detta fick vi ett riktigt sött rött vin som passade perfekt.

Mellan rätterna presenterades de olika vinmakarna vars vin vi drack. De fick på stapplande skolengelska förklara sin filolosofi hur man gör vin och passionen bakom ett gott vin. Väldigt trevligt. Det kändes inte alls som ett restaurangbesök, mer som en middag hemma hos vänner. Tillochmed de skygga kockarna kallades ut köket för att mottaga publikens hyllningar.

När sista smulan var uppäten serverades vi kaffe och Lux fantastiska tryfflar. Allt detta till ett pris av 1000kr. Säg inte att det är väldigt prisvärt//Storebror

Inga kommentarer: