onsdag 5 mars 2008

Rödvinssås

Ännu ett grundrecept som alla bör kunna. Fy dig om du inhandlar pulver från Knorr och kallar det sås. Passar till sa gott som allt kött samt en hel del kraftig fisk.

Ultraenkel rödvinssås

Småputtra 5dl rödvin tillsammans med fyra skivor bacon i en tjockbottnad kastrull. Reducera vinet till hälften och red med lite maizena utblandat i vatten om ni tycker såsen är för tunn. Salta, Peppra.

Lite mindre enkel rödvinssås

Fräs i smör ca 1,5dl grovhackade rotsaker (morot, palsternacka, kålrot) , några grovt hackade charlottenlökar ev vitlök och en knippe färska örter (timjan, rosmarin, oregano).
När grönsakerna precis fått färg strössla lite socker över dem och låt karamellisera. Slå på 5dl rödvin, 2dl vatten och 1msk koncentrerad kalvfond.
Puttra i 15 min och sila av rotsaker och örter. Slå tillbaka i kastrullen och reducera till hälften eller önskad tjocklek. Blanka av med en klick smör innan servering. Salta, Peppra.


Tips

Överbliven sås geléar sig och håller i kylskåp flera dagar. Fräs lite färsk svamp, blanda i en klick av "rödvinssåsgelén" och 3dl grädde........världens bästa svampsås

Inga kommentarer: